monument voor de vrijheid

  • MONUMENT VOOR DE VRIJHEID
  • 22 studenten
  • wat zou jij doen?
  • achtergrond
  • Contact
  • MONUMENT VOOR DE VRIJHEID
  • 22 studenten
  • wat zou jij doen?
  • achtergrond
  • Contact

frans van gulick
​hans schoon 
 
GÉRARD van de ven   
GUUS born  
THEO vogels 
WIM van kempen
Frits coerwinkel
Charles nyst  
  
Jacques ruijgers  
Nico Wolf  
Piet haanebrink  
henk koehorst 
ADRIAAN BREKELMANS
geert peters 
frans van spaendonck  
jan heijnen 
HANS MOOREN 
rené norenburg 
​nico van kerkoerle
marius van den wildenberg
leo van mackelenbergh
wiel wiertz


De portretten van de omgekomen studenten volgen een verhaalopbouw in vijf stappen, ontworpen door het NHTV University of Apllied Sciences (Lectoraat Storytelling).
 

Deze verhaalopbouw in vijf stappen is door het NHTV ontwikkeld voor de Merkgids van Crossroads Brabant ('het raken van mensen van nu met verhalen van toen'). Zie voor meer informatie: https://www.visitbrabant.nl/nl/crossroads-brabant
Proloog: een korte historische achtergrond en toelicht van het thema dat aan de orde is in het verhaal van de omgekomen studenten

1. Set-up: een introductie van de student
 2. Motorisch moment: het probleem of de vraag waardoor de student in actie moet komen
3. Keerpunt: een wending in het verhaal van de student, gevoed door een dilemma of ingrijpende keuze
4. Climax: hoogte- of dieptepunt in het verhaal (spannend of dramatisch moment)
5. Resolutie: afwikkeling van het verhaal, bij voorkeur resulterend in een gevoel van hoop

Epiloog:  afloop van het verhaal waarin de impact die de oorlog op de student en/of de familie had duidelijk wordt
​Studenten en medewerkers van de universiteit en leerlingen van het Odulphuslyceum in Tilburg – de plek waar een aantal van onze oud-studenten hun middelbare schooltijd doorbrachten – reageren in briefvorm op de verhalen van de 22 omgekomen studenten. 'Wat zou jij doen als….'? Zij proberen zich te verplaatsen in de leefwereld van één van de studenten toen, laten zien hoe de dilemma's hen zelf raken en hoe de keuzes die gemaakt zijn hen aan het denken zetten en inspireren.
Welkom
22 studenten
Wat zou jij doen?
Achtergrond
Contact
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 22 Tilburgse studenten omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen en aan de gevolgen van dwangarbeid, ongeval of ziekte. Van hen was oorspronkelijk niet meer bekend dan een naam en een sterfdatum. Op dit digitaal monument krijgen zij een verhaal en een gezicht. Het monument is een eerbetoon aan de universitaire gemeenschap in oorlogstijd, maar ook een middel om de inhoud van het universitaire motto Understanding Society te verdiepen en studenten van nu na te laten denken over de vrijheid en het onderwijs.

​Wat betekent het eigenlijk om te studeren? Hoe kun je je voorbereiden op een toekomst in de samenleving? Hoe speel je in op onverwachte situaties? Waar sta je voor wanneer alles wat vanzelfsprekend is wegvalt? Vragen die toen van levensbelang waren en nu nog steeds een belangrijk rol spelen binnen de universiteit en de samenleving.
Foto
Foto