monument voor de vrijheid

  • MONUMENT VOOR DE VRIJHEID
  • 22 studenten
  • wat zou jij doen?
  • achtergrond
  • Contact
  • MONUMENT VOOR DE VRIJHEID
  • 22 studenten
  • wat zou jij doen?
  • achtergrond
  • Contact
Beste Marius van den Wildenberg,
 

Waarschijnlijk zullen vele anderen dit ook al gezegd hebben, maar toch zeg ik het nog eens: wat ben je dapper! En dat niet alleen. Stoer, lief, en wat heb je veel over voor anderen. Wat ik vooral dapper vind is wat je hebt gedaan in het verzet. Je hebt meerdere keren je leven op het spel gezet om anderen te helpen. Door ze bijvoorbeeld valse persoonsbewijzen te verlenen. Wat had je hier zelf aan? Helemaal niks, en toch deed je het. Voor anderen. Dat hebben wij misschien wel een beetje gemeen. Veel over hebben voor anderen. Mijn leven hangt er wel niet van af maar toch… Als ik in jouw positie stond, dan had ik niet hetzelfde gedaan als jij. Ik zou het te riskant vinden. Hetzelfde geldt voor de loyaliteitsverklaring. Ik zou hem tekenen, simpelweg omdat ik het een te groot risico vind hem niet te tekenen. Je zet er namelijk niet alleen je eigen leven mee op het spel, maar ook die van je familie. En ik geef heel veel om mijn familie. Zoveel dat ik hun levens zelfs maar niet een klein beetje op het spel zou durven te zetten.
Bij dezen wil ik je nog een keer bedanken, voor wat je hebt gedaan. Jij hebt iets gedaan, wat ik nooit zal vergeten. Je eigen leven op het spel zetten voor anderen. Helaas heeft het uitlenen van valse persoonsbewijzen uiteindelijk je het leven gekost. Maar je bent gestorven met heel veel trots.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Vera Bakkers


Welkom
22 studenten
Wat zou jij doen?
Achtergrond
Contact
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 22 Tilburgse studenten omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen en aan de gevolgen van dwangarbeid, ongeval of ziekte. Van hen was oorspronkelijk niet meer bekend dan een naam en een sterfdatum. Op dit digitaal monument krijgen zij een verhaal en een gezicht. Het monument is een eerbetoon aan de universitaire gemeenschap in oorlogstijd, maar ook een middel om de inhoud van het universitaire motto Understanding Society te verdiepen en studenten van nu na te laten denken over de vrijheid en het onderwijs.

​Wat betekent het eigenlijk om te studeren? Hoe kun je je voorbereiden op een toekomst in de samenleving? Hoe speel je in op onverwachte situaties? Waar sta je voor wanneer alles wat vanzelfsprekend is wegvalt? Vragen die toen van levensbelang waren en nu nog steeds een belangrijk rol spelen binnen de universiteit en de samenleving.
Foto
Foto