monument voor de vrijheid

  • MONUMENT VOOR DE VRIJHEID
  • 22 studenten
  • wat zou jij doen?
  • achtergrond
  • Contact
  • MONUMENT VOOR DE VRIJHEID
  • 22 studenten
  • wat zou jij doen?
  • achtergrond
  • Contact
Beste Frans van Spaendonck,
 
Mijn naam is Sterre Geerts, ik ben veertien jaar oud en ik zit in 3Havo op het Odulphuslyceum. Als ik zo oud zou zijn als u en ik een brief voor mijn neus zou krijgen met zo'n moeilijke keuze, zou ik er eerst heel goed over na moeten denken. Ik zou hem denk ik niet tekenen, ik wil mezelf niet overgeven en al helemaal niemand mij laten vertellen wat ik moet doen.
 
Het verzet, ik zou het eng vinden, zeker, maar ik zou het ervoor overhebben, dat zeker. De vader van mijn opa, dus eigenlijk mijn overgrootvader, zat in het verzet. Hij hielp joden om onder te duiken. Hij vertelde er alleen nooit zoveel over tegen mijn opa omdat het natuurlijk geheim was. Dat hij Joden hielp onderduiken is eigenlijk het enige dat ik weet.
 
U sportte veel. Zelf houd ik ook heel veel van hockey, ik speel in de B2 van MHC Goirle. Ik heb een super team. Voetballen en andere sporten vind ik ook heel leuk, ook al ben ik in de meeste niet zo heel goed. De enige sport die ik echt niet leuk vind is turnen. Ik zie er altijd zo lomp uit als ik aan het turnen ben.
 
Het herdenken van de tweede wereldoorlog en de bevrijding vind ik zelf altijd heel belangrijk omdat dit een heel groot deel is geweest van de Nederlandse en wereldwijde geschiedenis. Zelf houd ik altijd een minuut stilte, dat is niet zo heel speciaal. Daarom vind ik deze herdenking zo’n mooi gebaar.
 
Ik wil heel graag nog zeggen dat ik het heel dapper van u vind dat u de loyaliteitsverklaring niet heeft getekend en u daarna ook nog in het verzet zat.
 
Met vriendelijke groet,
 
Sterre 

Welkom
22 studenten
Wat zou jij doen?
Achtergrond
Contact
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 22 Tilburgse studenten omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen en aan de gevolgen van dwangarbeid, ongeval of ziekte. Van hen was oorspronkelijk niet meer bekend dan een naam en een sterfdatum. Op dit digitaal monument krijgen zij een verhaal en een gezicht. Het monument is een eerbetoon aan de universitaire gemeenschap in oorlogstijd, maar ook een middel om de inhoud van het universitaire motto Understanding Society te verdiepen en studenten van nu na te laten denken over de vrijheid en het onderwijs.

​Wat betekent het eigenlijk om te studeren? Hoe kun je je voorbereiden op een toekomst in de samenleving? Hoe speel je in op onverwachte situaties? Waar sta je voor wanneer alles wat vanzelfsprekend is wegvalt? Vragen die toen van levensbelang waren en nu nog steeds een belangrijk rol spelen binnen de universiteit en de samenleving.
Foto
Foto