monument voor de vrijheid

  • MONUMENT VOOR DE VRIJHEID
  • 22 studenten
  • wat zou jij doen?
  • achtergrond
  • Contact
  • MONUMENT VOOR DE VRIJHEID
  • 22 studenten
  • wat zou jij doen?
  • achtergrond
  • Contact
Beste Hans Mooren,
 
Joost hier. Ik snap je keuze wel om vanuit Limburg naar Tilburg te komen. Ik heb ook familie wonen in Roermond. Ik vind dat er daar maar weinig te doen is. Hier in Tilburg is er iedere zomer een mooie kermis, en natuurlijk de mooiste voetbal club van Nederland is hier gevestigd, Willem II.
 
Ik vind het mooi dat je zo bescheiden bent en er altijd voor anderen bent. Wel jammer dat ik je op dit moment helaas niet kan ontmoeten. Op het punt dat je de loyaliteitsverklaring moest tekenen was je niet meer zo bescheiden, en terecht! Ik snap je keuze en ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan als ik in jou schoenen stond, maar ja dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het moet vreselijk zijn geweest medestudenten te verliezen, maar je hebt je goed sterk gehouden.
 
Vreselijk hoe je tot je einde bent gekomen. Maar geloof mij, je hebt niemand teleur gesteld, je hebt alleen gestreden tegen het onrecht en dat is erg dapper van je. Er zouden meer mensen moeten zijn zoals jij. Gelukkig was je broer Leo net zo als jij. Dat hij bij je was toen je stierf, dat is even vreselijk als prachtig. Jij en je broer staan symbool voor de krachten die het volk moeten bundelen in tijden van oorlog. Samen zijn jij en Leo één, samen zijn alle dappere mannen en vrouwen één, samen is heel Nederland één, samen is het goede één en zal het goede overwinnen.
 
Je hebt een prachtig en eervol gedenkteken gekregen in je geboortestad. Je ligt daar met je trouwe kameraden zodat iedereen stil kan staan bij die vreselijke gebeurtenissen, zodat iedereen trots op jullie kan zijn!
 
Als ik de herdenkingsuitgave van Viking lees, zie ik wat voor held je bent. Zo zouden er meer moeten zijn!
 
Het ga je goed,
 
Joost Bekkers
 
 
Welkom
22 studenten
Wat zou jij doen?
Achtergrond
Contact
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 22 Tilburgse studenten omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen en aan de gevolgen van dwangarbeid, ongeval of ziekte. Van hen was oorspronkelijk niet meer bekend dan een naam en een sterfdatum. Op dit digitaal monument krijgen zij een verhaal en een gezicht. Het monument is een eerbetoon aan de universitaire gemeenschap in oorlogstijd, maar ook een middel om de inhoud van het universitaire motto Understanding Society te verdiepen en studenten van nu na te laten denken over de vrijheid en het onderwijs.

​Wat betekent het eigenlijk om te studeren? Hoe kun je je voorbereiden op een toekomst in de samenleving? Hoe speel je in op onverwachte situaties? Waar sta je voor wanneer alles wat vanzelfsprekend is wegvalt? Vragen die toen van levensbelang waren en nu nog steeds een belangrijk rol spelen binnen de universiteit en de samenleving.
Foto
Foto